Rólunk

2016. március 01. 08:15 - SZTE ELK Nyelvészeti Műhely

A Nyelvészeti Műhelyről és az Eötvös Lingua blogról dióhéjban

Az SZTE Eötvös Loránd Kollégium második bölcsészműhelye, a Nyelvészeti Műhely 2012 őszén alakult meg. Már a 2011/2012-es tanév végén megnőtt az igény egy kifejezetten nyelvészeti témákkal foglalkozó műhely megalapítására, amely mintegy kiegészítve a Quadrivium Műhely sokszínű bölcsészettudományi stúdiumokkal kapcsolatos munkásságát, mélyebb ismeretekkel szolgál a nyelvészet iránt érdeklődő hallgatók számára.

nyelveszetimuhely_simpla.jpg

A műhely kezdetben germanisztika, magyar és klasszika-filológia szakos kollégistákból állt, majd a későbbiekben kibővült többek között anglisztika, szlavisztika, finnugrisztika, valamint elméleti nyelvészet szakos hallgatókkal is.

Célunk, hogy szakmailag igényes és sokszínű előadásokkal, ismeretekkel bővítse a műhelytagok tudását, valamint hogy olyan inspiráló közeget, közösséget biztosítson, amely lehetővé teszi az egyetemen kívüli tehetséggondozást, önálló kutatási tevékenységek művelését segítve elő. Ez utóbbit támasztja alá, hogy a meghívott előadóink meghallgatásán túl arra is gondot fordítunk, hogy egymás kutatási területeibe is betekinthessünk, azaz igény szerint felolvasásokat tartunk. Időközönként lehetőségünk nyílik tanulmányutak szervezésére is, így látogathattuk meg például az Országos Széchényi Könyvtárat is.

kenesei.jpg

Dr. Kenesei István előadása a szófaj fogalmáról

A négyéves fennállás során a műhely vendégelőadói a Szegedi Tudományegyetem elismert kutatói mellett más hazai egyetemek oktatói közül kerültek ki. A Szegedi Tudományegyetemről hívtuk meg többek között Sándor Klára, Tóth Szergej, Albert Sándor, Kappel Péter, Kenesei István nyelvészeket, más egyetemekről pedig Kis Tamást (Debreceni Egyetemről), Nemesi Attilát (Pázmány Péter Katolikus Egyetem), Balázs Gézát (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Dér Csillát (Károli Gáspár Református Egyetem), valamint Zimányi Árpádot (Eszterházy Károly Főiskola). Az aktuális műhelyelőadásokról és az elmúlt félévek programjairól a kollégium honlapján található részletesebb információ.

dsc_0646.JPG

Dr. Balázs Géza Magyar nyelvstratégia című előadása

A műhely nem csupán a szakkollégiumi tagsággal rendelkezők irányában nyitott, hanem szívesen látja mindazon hallgatók jelentkezését is, akik érdeklődnek a nyelvészet iránt, és szívesen bele is mélyednének tudományos kérdésekbe. Az új tagok toborzásáról plakátokkal szokás szerint a tanév elején értesítjük az egyetemistákat, és műhelyfelvételit tartunk, ezzel is biztosítva a színvonalas működést.

Az utóbbi években megnőtt a Nyelvészeti Műhely iránti érdeklődés: az első évben még hét kollégistával és három külsős taggal számolhattunk, mára viszont a műhelytagok összlétszáma gyakorlatilag megkétszereződött (a jelenlegi taglistánk a kollégium honlapján érhető el).

kenesei_ea.jpg

A Nyelvészeti Műhely alapítói: Dr. Schirm Anita (SZTE BTK Magyar Nyelvészeti Tanszék), aki azóta is műhelyvezetőnk, illetve Takács Dóra Kata, aki a műhely titkára volt 2014 decemberéig. Jelenleg Kalla Viktória és Rózsa Katinka látja el a műhelytitkári feladatokat.

Az Eötvös Lingua megszületése

A műhely mindig is nagy gondot fordított arra, hogy bővítse aktuális tagjainak nyelvészeti ismereteit a műhelymunkák során, azonban 2016 elején felmerült, hogy tevékenységünket nyitottabbá kellene tennünk a nyelvészet iránt érdeklődők felé.
fekete.png

Ezt az igényt testesítette meg az Eötvös Lingua névre keresztelt blog, amelyen a műhelyelőadásokról, tanulmányutakról és helyi konferenciákról szóló beszámolók mellett a műhely tagjai szélesebb közönségnek is beszámolhatnak saját szakmai érdeklődésükről és kutatásaikról, valamint ismeretterjesztő cikkekben térhetnek ki általánosabb, de nem kevésbé izgalmas nyelvi, nyelvészeti kérdésekre. Műhelytagjaink hetente több alkalommal jelentkeznek érdekesebbnél érdekesebb, a nyelvészet legkülönfélébb területeit felölelő bejegyzéseikkel. 

 

Jó olvasást kívánunk!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eotvoslingua.blog.hu/api/trackback/id/tr258554068
süti beállítások módosítása