Udvariasságnemek

2016. március 15. 08:00 - Rózsa Katinka

Az udvariasságkutatás gender szempontú megközelítése

Eljött az első tavaszi műhelyalkalom ideje, március 9-én Dr. Dér Csilla, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója volt a vendégünk. Előadásából a nyelvészetnek egy viszonylag fiatal ágáról tudhattunk meg többet, ugyanis az udvariasságkutatás gender szempontú megközelítéséről beszélt. Ezen a ponton több kérdés is felmerülhet, tisztázzuk először ezeket.

virag.jpg

Talán az első és legfontosabb, hogy mit is értünk a gender alatt, az előadás első felében is erről volt szó. Természetesen többféle megközelítés is létezik, de a gender lényegében társadalmi nemet jelent. A hangsúly a társadalmin van: a gender nem egyezik meg a biológiai nemmel, tehát ebben az esetben nem beszélhetünk egyszerűen férfiakról és nőkről. Így, mivel ezzel a kategóriával a kulturális szerepeket tudjuk jobban megragadni, a gender a korral együtt változik is, míg a biológiai nem - mint tudjuk - állandó marad. Az első, aki komolyabban foglalkozott a nőkre jellemző, ill. a nőktől elvárt "nőies" nyelvhasználattal, Robin Lakoff volt. Language and Woman's Place című könyve először 1975-ben jelent meg.

Az előadás második részében különböző udvariassággal foglalkozó kutatásokat ismerhettünk meg. A kiindulási pontot a három udvariassági szabály adta:
1. Formalitás: Légy tartózkodó!
2. Tiszteletadás: Adj lehetőséget!
3. Bajtársiasság: Mutass szimpátiát!

(forrás: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/d0/d8/ef/d0d8efc57f1fb7505f3c42e43181bdc8.jpg)

Azt azonnal észrevehetjük, hogy az első és a harmadik szabály kizárják egymást, tehát egy adott helyzetben mindig két szabályt kell kombinálnunk a háromból, ez mindig tőlünk és a szituációtól függ. Ezekből a szabályokból kiindulva többféle dolgot is elemezhetünk: egyrészt – talán ez adja magát a legjobban – a férfiak és a nők közötti kommunikációt, ezen belül is pl. azt, a férfiak miért udvariasabbak a nőkkel. A másik két lehetőség természetesen a két nemen belüli kommunikáció, amely ugyancsak számos izgalmas kérdést tartogat.

robin_lakoff.jpgAz előadáson megtudhattuk például, vajon a nők vagy a férfiak kapnak és adnak több dicséretet, egymás között vagy egymásnak, és hogyan reagálnak ezekre a bókokra. Arról is szó volt, egyértelműen el tudjuk-e dönteni a beszélgetés egy bizonyos szegmenséről, hogy az udvariasságot szolgálja-e. Számomra a legérdekesebb a nemek egymás közötti udvariaskodásának elemzése volt. Megtudhattuk, hogy létezik pozitív és negatív udvariasság is: előbbi a kutatások alapján elsősorban a nőkre, utóbbi a férfiakra igaz. A nők esetében bizonyos kutatások szerint a bókok a szolidaritás kifejezését szolgálják, míg a férfiak egymás dicsérésekor saját arcukat, pozíciójukat próbálják védeni. Természetesen a legizgalmasabbak a néhány területen egymásnak teljes mértékben ellentmondó eredmények voltak.


(forrás: http://services.tomfolio.com/
ajfrank/images/7094.jpg)

 

Nagyon élveztem az előadást, olyan dolgokra világított rá, amelyekkel valóban nincs lehetőségünk a szemináriumok keretein belül sokat foglalkozni. Egy későbbi cikkben szeretném részletesebben bemutatni Lakoff kutatását, ugyanis ez önmagában is sok izgalmas kérdést tartogat. Addig is remélem, mindenki olyan örömmel fogadta a tavaszt, mint mi első előadásunkkal!

keep_calm.png

(forrás: http://sd.keepcalm-o-matic.co.uk/
i-w600/keep-calm-to-be-continued-11.jpg)

 

Rózsa Katinka

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eotvoslingua.blog.hu/api/trackback/id/tr408474986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása