TED-szemle - Elnémult írásrendszerek

2016. április 05. 08:00 - Rálik Alexandra

Szerencsére egyre kevesebben vannak, akik sosem találkoztak TED-videókkal. Az eredetileg technológia, szórakoztatás és dizájn (Technology, Entertainment, Design) témakörökben szervezett konferencián mára már nincs is olyan kérdés, amiről ne beszélnének TED-előadók a világ szinte bármely pontjáról. Honlapjukon nemcsak elérhető, de az esetek többségében magyar felirattal is nézhető számos izgalmas előadás, amelyeknek a célja  - ahogy azt az "Ideas worth spreading" mottó is mutatja - a legkülönfélébb ötletek (legyen szó tudományról vagy hétköznapi életvitelről) terjesztése. Mindezt pedig maximum 18 percben - gyorsan, érdekesen, inspirálóan.

Forrás: http://liveyourlegend.net/the-14-most-powerful-ted-talks-for-disruptive-career-change/

Természetesen a nyelvészet sem maradhat ki a TED-beszélgetések sorából. Eheti szemlénkben három olyan előadásba kóstolhatunk bele, amelyek ősi írásrendszerekkel foglalkoznak. Rajesh Rao mintegy nyelvészeti keresztrejtvényfejtőként próbálja számítógépes modellezéssel megszólaltatni az egykori Indus-völgyi írás elnémult beszélőit. Saki Mafundikwa, miután visszatért hazájába, Zimbabwéba, és leendő dizájnereknek nyitott iskolát, az ősi afrikai írásrendszerek tanulmányozásával ad inspirációt tanítványainak és a hallgatóságnak. ShaoLan Hsueh, a kalligráfia nagy szerelmese pedig a saját egyszerű, de annál nagyszerűbb módszerével tanít meg arra mindannyiunkat, hogy véletlenül se mondjuk azt egy idegennek és bonyolultnak tűnő írásrendszerre puszta vállrándítással azt, hogy ez nekem kínai.

Jó szórakozást - jó tanulást!

Rajesh Rao: Az Indus-völgyi írás rosette-i köve

Saki Mafundikwa: Ötletesség és elegancia az ősi afrikai ábécékben 

ShaoLan Hsueh: Tanuljunk kínaiul olvasni... könnyedén! 

 

Rálik Alexandra

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eotvoslingua.blog.hu/api/trackback/id/tr928559012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása