Mi fán terem a metafora? II.

2016. március 22. 08:00 - kviki1993

Előző cikkünkből megtudhattuk, milyen szerepet töltenek be a metaforák a mindennapjainkban. Ha felkeltettük érdeklődését, most azt is megismerheti, mi a különbség az egyes fogalmi metaforák között.

Közeledik a karácsony.
Szerelembe esett.
A helyzet magaslatán vagyok.

A fenti három mondat közös jellemzője, hogy mindegyik fogalmi metafora, mindegyikben fellelhető egy forrás- és egy céltartomány is. Viszont ha különbséget kellene megfogalmaznunk, vajon mi lenne az?

Nos, azt mondhatjuk, hogy mindhárom metafora egy árnyalatnyival különböző szerepet tölt be a gondolkodásunkban, azaz kognitív funkciójukban térnek el egymástól.

E szerint három csoportba sorolhatjuk a metaforákat: vannak szerkezeti, ontológiai és orientációs metaforák.

Az előző cikkben hozott példáink kapcsán tulajdonképpen már foglalkoztunk a szerkezeti metaforákkal. A forrástartomány kifejezetten széles körű és rendszerezett tudást biztosít a céltartomány számára. A lényeg tehát az, hogy egy bizonyos céltartományt egy meghatározott forrástartomány segítségével megérthessünk.

Íme egy példa: az idő fogalmát a mozgás és a tér fogalmain keresztül képezzük le, így jön létre az IDŐ MOZGÁS metafora, amely a következő nyelvi példákon keresztül is megfigyelhető:

Eljött az idő.
A 15-ét követő héten…
Repül az idő.
Már jóval túl van a hatvanon.
Lassan közeledünk az év végéhez.

ido.jpgforrás: https://m.blog.hu/sz/szamszara/image/ 

Az ontológiai metaforák abban különböznek az előző típustól, hogy jóval általánosabb kategóriákba sorolják be az elvont célfogalmakat. Konkrétabban fogalmazva: a körülöttünk lévő jelenségeket különböző tárgyak, anyagok, tartályok formájában fogjuk fel. Az ontológiai metaforák használata a kifejezetten elvont, nem igazán kézzelfogható emberi tapasztalatok esetében a legcélszerűbb. Néhány példa az ontológiai metaforára:

agy.jpg

FIZIKAI TÁRGYAK – ELVONT FOGALMAK (AZ EMBERI ELME EGY GÉP: Rozsdás aggyal ébredt.)

FIZIKAI TÁRGYAK – ESEMÉNYEK (Elindul a versenyen.)

ANYAGOK – TEVÉKENYSÉGEK (Mennyit úsztál?)

TARTÁLY –ÁLLAPOTOK (Szerelembe esett.)

Az orientációs metaforák még az ontológiai metaforáknál is egyszerűbbnek, kevésbé strukturáltaknak tűnnek. Céljuk, hogy a célfogalmak egy bizonyos csoportját egymással összefüggővé, koherenssé tegyék. Az orientációs elnevezés onnan ered, hogy ezek a metaforák alapvető térbeli irányokon, pl. föl-le, ki-be, középpont-kerület irányokon alapulnak.

forrás: https://m.blog.hu/sz/szamszara/image/

Néhány példa az orientációs (irányultsági) metaforákra:

A TÖBB FELFELÉ IRÁNYULTSÁG, A KEVESEBB LEFELÉ IRÁNYULTSÁG
Csavard fel a hangerőt!
Halkítsd le a magnót!

AZ EGÉSZSÉG FELFELÉ IRÁNYULTSÁG, A BETEGSÉG LEFELÉ IRÁNYULTSÁG
Feltámadt halottaiból.
Leépült a betegségben.

A KONTROLL FELFELÉ IRÁNYULTSÁG, A HIÁNYA LEFELÉ IRÁNYULTSÁG
A helyzet magaslatán állok.
Az irányítása alatt állnak.

orientacios.jpg

A BOLDOGSÁG FELFELÉ IRÁNYULTSÁG, A SZOMORÚSÁG LEFELÉ IRÁNYULTSÁG
Fel vagyok dobva.
Le vagyok törve.

A fenti példákból kitűnhet, hogy a fölfelé irányultságot rendszerint pozitívumként, míg az ellenkezőjét leginkább negatívumként értékeljük.

 

forrás: http://greatinspire.com/wp-content/uploads/
2014/06/Happiness-in-daily-life-photography-4.jpg

Így, hogy számba vettük, milyen típusú metaforákat használunk, talán még jobban rácsodálkozhatunk, mennyire összefügg a gondolkodás a mindennapi nyelvhasználatunkkal.

Mivel a valóság ilyesféle leképezése javarészt kultúrától függetlenül végbemehet, nem lepődhetünk meg többé azon sem, ha a különböző nyelvet beszélők hasonlóan fejezik ki magukat.

A metaforákkal kapcsolatban természetesen még sok érdekes dologra figyelhetünk fel, érdemes tehát tudatosan szemlélni a nyelvhasználatunkat!

 

Felhasznált irodalom:

Kövecses Zoltán 2005: A metafora. Gyakorlati bevezetés a kognitív metaforaelméletbe, Budapest, Typotex.

 

Kalla Viktória

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eotvoslingua.blog.hu/api/trackback/id/tr468508914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása